Frans Siegers omschrijft supervisie als volgt: "De bedoeling van supervisie is dat de supervisant, door zijn werk te bespreken, leert dit werk beter uit te voeren". (Handboek Supervisiekunde 2002)
Supervisie is dus een leertraject onder leiding van een supervisor waarin mensen, die beroepsmatig met mensen werken, inzicht krijgen in hun eigen stijl van werken, deze te verbeteren en te actualiseren. Supervisie is bij uitstek geschikt voor: artsen, leidinggevenden, politiemensen, adviseurs, maatschappelijk werkers, leraren, werknemers in de jeugdzorg en welzijnssector. Het is van belang dat zij zicht moeten hebben op welke situaties hen problemen opleveren of emotioneel raken. Binnen het supervisietraject wordt dan gekeken waar dit mee te maken kan hebben, hoe ze ermee omgaan en welke alternatieven er zijn. Supervisie is gericht op het werk en hoe je daar als werknemer in staat.
Supervisanten leren te reflecteren op hun werk en op het supervisieleertraject om inzicht te krijgen en handvaten te krijgen voor hun: gedragingen, (belemmerende) overtuigingen, gevoelen en gedachten. Door te reflecteren op zichzelf leert de supervisant om in nieuwe voorkomende situaties ander gedrag in te zetten of bestaande werkende gedragingen bewust bekwaam te gebruiken. Dit leidt tot beter functioneren van de supervisant in zijn werk.
Supervisie helpt beginnende beroepsbeoefenaren bij hun persoonlijke ontwikkeling en ervaren werkers hun professionele standaard te handhaven en te vergroten. Het verhoogt hun effectiviteit en er wordt voorkomen dat het werk op den duur leidt tot spanningen en burn-out.
Wilt u meer weten? Neemt u dan gerust contact met mij op.
Ik ben lid van de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching.