Het veiligheidsplan is het moment van reflectie, wat is er allemaal bekend vanuit de contacten met: ouders, kinderen, sociaal en professioneel netwerk? Het is vanuit die informatie helder geworden WAT er moet gebeuren, in het veiligheidsplan wordt uitgewerkt HOE het moet gebeuren.
In het veiligheidsplan worden de volgende punten beschreven: Wat is de schade of het letsel? Wat is de grootste zorg als er niets veranderd?, de bodemeisen (wat is er minimaal nodig om zeker te weten dat de situatie voldoende veilig is),veiligheidsmensen, afspraken/regels worden vermeld, evaluatiemomenten opgenomen en ook de consequenties wanneer de regels/afspraken niet worden nagekomen. Het plan wordt opgesteld met het gezin en hun netwerken. Wanneer het helemaal klaar is, wordt het aan alle betrokkenen gepresenteerd en moet het alle betrokkenen als voldoende geschaald worden.
Het veiligheidsplan is geen eindproduct, maar een levend document. Situaties kunnen veranderen en dan zal ook het veiligheidsplan bijgesteld moeten worden, evenals wanneer de afspraken/ regels niet voldoende blijken te zijn. Wanneer duidelijk wordt na verloop van tijd dat het voldoende veilig is, kan het dossier gesloten worden en blijft het netwerk het gezin ondersteunen waar nodig.
Blijkt dat het veiligheidsplan onvoldoende veiligheid biedt voor de kinderen, en zijn er geen alternatieven meer, dan dienen er verdergaande stappen ondernomen te worden. Welke stappen dat moeten zijn is afhankelijk van de betrokken instanties en de ontstane onveiligheid.
Wanneer de regels/ afspraken akkoord zijn voor alle betrokkenen, zal er ook een exemplaar komen voor de kinderen. Er wordt een woord- en beeld verhaal gemaakt, waar in voor de kinderen duidelijk wordt wat er is afgesproken en wat zij kunnen doen.
Veiligheidsplan:
Dit plan is opgesteld voor:
Datum:
Genogram van de familie (minimaal 3 generaties):
Wie zijn betrokken bij het maken van het veiligheidsplan:
Welke stappen zijn genomen in het maken van het plan:
Beschrijving van de zorgen in termen van Schade/ letsel en Grootste zorg voor de toekomst.