Een familie kan in kaart gebracht worden met behulp van een genogram. Een genogram is een stamboom met meerdere persoonlijke gegevens. Het is een kaart met tenminste drie generaties en hun onderlinge relaties: de voorgaande generatie(schoon-)ouders, de generatie waartoe de ouders behoren met de broers en zusters en eventueel zwagers en schoonzussen. De derde generatie waartoe de kinderen behoren en eventueel neven en nichten. Ook belangrijke familiegebeurtenissen, sterfgevallen, abortus, overleden kinderen en verbroken contacten kunnen hierin worden opgenomen. Een genogram laat het gezin met zijn familie spreken. Een genogram wordt samen met de ouders en waar mogelijk met de kinderen gemaakt.
Sociogram:
Een sociogram is een grafische/ visuele weergave van de sociale verbanden binnen een groep. Binnen de Signaleren van Veiligheid en rondom welzijnsvraagstukken, gaat het hierbij om het gezin en zijn sociale en professionele netwerk. Door een sociogram te maken wordt snel inzichtelijk waar krachten liggen binnen het netwerk van het gezin. Daarnaast wordt inzichtelijk waar eventuele zorgen liggen die meegenomen kunnen worden in het maken van de (veiligheids-)plannen met het gezin en zijn netwerk.
Veiligheids sociocirkel:
Een veiligheids sociocirkel kan ingezet worden om inzichtelijk te krijgen wie binnen het netwerk (sociogram) op de hoogte is van welke informatie en wie biedt ook veiligheid. In de binnenste cirkel wordt het gezin geplaatst, de cirkel daar omheen de mensen die weten wat er is gebeurd, de cirkel daar omheen de mensen die een klein beetje weten van wat er is gebeurd en in de buitenste cirkel de mensen die niets weten van wat er is gebeurd. Door dit zo inzichtelijk te maken, zie je als gezin en als hulpverlener waar de mogelijkheden en de krachten in het netwerk zitten. Daarnaast kun je met het gezin kijken welke mensen je een cirkel dichterbij wilt hebben om hen ook in te kunnen zetten in het veiligheidsplan.