Signaleren van Veiligheid is een vragende benaderingswijze om voor kinderen, jongeren, volwassenen en hun omgeving veiligheid te creëren in situaties, waarbij er (mogelijk) sprake is van (kinder-)mishandeling. Deze veiligheid wordt gecreëerd door het aangaan van partnerschap met ouders en hun sociale en professionele netwerken en een samenwerkingsrelatie met hen op te bouwen. Een veiligheidsplan kan een uitkomst zijn, waardoor het kind thuis kan blijven wonen of er afspraken gemaakt zijn onder welke voorwaarden er contact kan zijn. In dit veiligheidsplan worden de veiligheidsdoelen en veiligheidsafspraken vastgelegd.
Om tot dit veiligheidsplan te komen wordt er een traject gestart met het gezin, waar je als betrokken hulpverlener deel van bent. Doormiddel van verschillende praktische instrumenten leer je inzicht in de gezinsleden en de situatie te krijgen. De verschillende instrumenten kunnen zijn: het genogram/ sociogram, het framework, three houses (3 huizen),netwerkconferentie,words and pictures(woord en beeldverhaal), veiligheidsplanen vertaling naar een words and pictures (woord en beeldverhaal) als uitleg voor de kinderen van de veiligheidsafspraken.
Onderliggend aan de hele benaderingswijze is het oplossingsgericht vragen stellen en benaderen van de gezinsleden en hun netwerken om empowerment van het systeem te bewerkstelligen.